Bli stödmedlem idag!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Alingsås IF Gymnastik

Kvinnlig artistisk gymnastik

KORT OM KvAG

Artistisk gymnastik är en olympisk tävlingsgren som har stort publikintresse. Det är en mångsidig form av gymnastik där hela kroppen används. I Kvinnlig artistisk gymnastik (KvAG) tränar vi tillsammans men tävlar individuellt  i fyra redskap: hopp, barr, bom och fristående. För att bli en duktig AG-gymnast krävs styrka, flexibilitet, explosivitet, god koordination, mod, en stark vilja samt en stor passion och ett brinnande intresse för gymnastik.

 

Artistisk Gymnastik är en unik idrott som utvecklar grundmotoriska rörelser på ett naturligt sätt. Redskapen och metoderna vi använder i träningen ger möjligheter att redan från ung ålder utöva gymnastik på ett säkert sätt. Som ny AG-gymnast i vår förening börjar man träna en dag i veckan och eventuell ökning av träningsdos sker gradvis.

 

Hopp

Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 125 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer.

Barr

Barr består av två elastiska runda holmar som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement.


Bom

Kanske det mest dramatiska redskapet där gymnasten utför sina svårigheter 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Den maximala tiden för en serie är 1,30 minut.


Fristående

I denna gren har gymnasten stora möjligheter att visa fram sin egna personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Friståendet utförs på en yta av 12 x 12 meter till musik som får vara max 1,30 minut lång. Valet av rörelser och svårigheter ska tillsammans med musiken skapa en röd tråd genom hela programmet.

Det nationella tävlingssystemet, kallat ”stegserierna”, är nivåindelat i stegen 1-10 utifrån gymnastens färdigheter. Efter att ha genomgått stegserierna har gymnasten möjlighet att fortsätta tävla enligt det internationella tävlingssystemet, ”Code of point” (COP). 


Tävlingsmomenten består av individuell mångkamp, lagtävling och enskilda grenar. I den individuella mångkampen summeras gymnastens poäng för alla de fyra grenarna. I lagtävlingen summeras alla gymnasternas poäng i alla grenar. Bedömningen består av två delar. Dels bedöms seriens svårighet, vilka övningar och kombinationer gymnasten har med, dels bedöms hur väl gymnasten genomför sin serie.


KvAG hos AIF Gymnastik
AIF Gymnastik har sex AG-basgrupper och fem tävlingsgrupper inom AG. Tävlingsgruppen AG1 tävlar på SM-nivå. Våra yngsta KvAG-gymnaster är sex - sju år och vanligast är att man har tränat barngymnastik innan man väljer att träna KvAG men det är inget krav.

KvAG-grupperna tränar främst i hall 1 men också i hall 3.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer